Frietfeiten:Frietfeiten:

Friet vervangt je partner dan misschien niet, maar het maakt je zeker wel gelukkig. Dit is gebleken uit Brits wetenschappelijk onderzoek. Naar alle waarschijnlijk komt dit door het hoge gehalte aan koolhydraat, daar word je rustig van.

Is friet ongezond?

Frituren is helemaal niet zo ongezond als u denkt. Gefrituurde producten zoals friet en kroketten hebben niets met vet of ongezond voedsel te maken. Zo bevat een broodje kroket minder vet dan een broodje kaas.

Friet en puistjes!

‘Neem geen chocola of friet, daar krijg je puistjes van!’ Grote kans dat dit tegen jou als puber wel eens is gezegd. Dit klopt echter niet!

Verzadigde vetten:

Verzadigde vetten zijn ongezond zegt men!
Tot voor kort was hier iedereen van overtuigd. Verzadigde vetten zouden voor problemen met hart- en bloedvaten zorgen. Maar steeds meer onderzoeken tonen aan dat de werkelijkheid stukken genuanceerder ligt.

Friet en vet!

Friet en snacks zuigen het meeste vet op tijdens het fritueren!
Wanneer je op de juiste manier frituurt is zelfs het tegendeel waar. Tijdens het frituren wordt de snack zo heet dat het vocht een weg naar buiten zoekt. Het buitenste jasje schroeit dicht zodat het geen vet opneemt!

Friet komt uit België

Over veel zaken zijn we zeker, maar naar de werkelijke herkomst van het frietje blijft het gissen. Zijn het de Spanjaarden, het volk dat de aardappel naar Europa haalde? Of misschien de Fransen? Het meest waarschijnlijk is dat, zoals vele culinaire ontwikkelingen, de friet geleidelijk is ontstaan. Hoewel we waarschijnlijk nooit zullen weten welk land zich de ware frietpioneer mag noemen; lekker vinden we het allemaal.

Gefrituurd eten en transvet:

De frituurvetten die vroeger werden gebruikt bevatten te veel schadelijke transvetten. Sinds het gevaar van transvet voor hart- en bloedvaten bekend is, is professioneel friturend Nederland massaal overgestapt op vetten en oliën met minder (< 5%) transvet

Is ovenfriet gezonder?

Ovenfrieten bevatten iets minder vet en leveren daardoor alleen minder calorieën dan gewone friet. Vergeet niet: net als alle diepgevroren frieten zijn ook ovenfrieten al een keer voorgebakken!